21 MAI – ZIUA MONDIALĂ PENTRU DIVERSITATE CULTURALĂ

05/17/2021
de catre Prunean Cristian

În fiecare an pe 21 mai este sărbătorită Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare.

În 2001, UNESCO a adoptat Declarația universală privind diversitatea culturală și, în decembrie 2002, Adunarea Generală a ONU, în Rezoluția 57/249.

Ziua este promovată de către UNESCO cu scopul de a scoate în evidență diversitatea culturală, deoarece refacerea prăpastiei dintre culturi este urgentă și necesară pentru pacea mondială.

Diversitatea culturală este foarte importantă nu doar în ceea ce privește creșterea economică, ci și ca mijloc de a conduce o viață intelectuală, emoțională, morală și spirituală. Acest lucru este capturat în cele șapte convenții de cultură, care oferă o bază solidă pentru promovarea diversității culturale. Diversitatea culturală este deci un bun indispensabil pentru reducerea sărăciei și pentru realizarea dezvoltării durabile, potrivit site-ului ONU.

Cooperarea între civilizații și creșterea nivelului de respect pot fi realizate prin mijloace de informare și prin tehnologii de informare și comunicare.

În 2005 a fost adoptată Convenția UNESCO privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale, care are patru obiective principale: sprijinirea sistemelor durabile de guvernare pentru cultură, realizarea unui flux echilibrat de bunuri și servicii culturale și creștere mobilității artiștilor și profesioniștilor din domeniul culturii, integrarea culturii în cadrul dezvoltării durabile, promovarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, după cum se arată pe site-ul ONU.

Ziua pentru diversitate culturală a fost marcată în zilele de 14 și 15 mai 2021 în cadrul proiectului ”Dezvoltare integrată în comunitatea marginalizată din Miercurea Sibiului”, proiect care se finalizează la data de 18.05.2021, prin Festivalul Toleranței, Ediția a II-a, desfășurat în orașul Miercurea Sibiului.

Festivalul Toleranței, Ediția a II-a, a reușit să contribuie la creșterea gradului de participare publică la manifestările cultural-educative ale comunității locale prin animarea a peste 300 de persoane care au participat la realizarea unui schimb socio-cultural inedit. Au fost organizate ateliere culinare demonstrative și momente artistice cu specific tradițional local în care au fost implicate toate comunitățile etnice și culturale locale – români, romi și sași. De asemenea, evenimentul, a contribuit semnificativ la consolidarea spiritului comunitar și dezvoltarea sentimentului de apartenență la comunitatea locală, cultivarea voluntariatului, a toleranței și diversității culturale, ca elemente esențiale în dezvoltarea durabilă a orașului Miercurea Sibiului.

Un articol elaborat în cadrul Campaniei pentru nediscriminare din cadrul proiectului ”Dezvoltare integrată în comunitatea marginalizată din Miercurea Sibiului”, Cod SMIS 115001.

”Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția Uniunii Europene sau a Guvernului României”