DISCRIMINAREA – CUM SĂ-I FACEM FAȚĂ

Pentru mulți oameni, discriminarea este o realitate de zi cu zi. Cu siguranță majoritatea oamenilor au experimentat, în viața de zi cu zi cel puțin un tip de discriminare. Persoanele care fac parte din minoritățile naționale sau etnice au simțit cel mai adesea astfel de experiențe legate de discriminare. Dar sunt și alte persoane care s-au simțit discriminate din cauza altor criterii precum vârsta, sexul, educația, venitul sau convingerile religioase.
Ce este discriminarea?
Discriminarea reprezintă un tratamentul nedrept sau care aduce prejudicii unor persoane sau grupuri de persoane pe baza unor caracteristici precum rasă, sex, vârstă sau orientare sexuală. Aceasta ar fi o definiție simplă. Dar a explica din ce cauze se întâmplă acest lucru este mai complicat.
Creierul uman, în mod natural, așează lucrurile în categorii pentru a înțelege lumea mai ușor. Copiii foarte mici învață rapid diferența dintre băieți și fete, de exemplu. Dar etichetele pe care le punem pe diferite categorii sunt învățate - de la părinții noștri, de la colegii noștri și de la observațiile pe care le facem despre cum funcționează lumea. Adesea, discriminarea provine din frică și din neînțelegere.
Stresul și sănătatea
Discriminarea poate cauza probleme de sănătate. Potrivit unor studii de specialitate, oamenii care spun că s-au confruntat cu o rată a discriminării ridicată au declarat că și nivelurile lor de stres sunt mai mari, în medie, decât cei care spun că nu au suferit din această cauză.
Stresul cronic poate duce la o mare varietate de probleme de sănătate fizică și psihică. Într-adevăr, discriminarea percepută a fost strâns legată de probleme de sănătate cum ar fi anxietatea, depresia, obezitatea, hipertensiunea arterială și abuzul de alcool sau alte substanțe toxice pentru organism.
Discriminarea poate fi dăunătoare, chiar dacă nu ați fost ținta directă a unui act de discriminare. Indiferent de experiențele personale, poate fi stresant doar faptul că sunteți membru al unui grup care este adesea discriminat, cum ar fi minoritățile etnice sau persoanele cu dizabilități.
Confruntarea cu discriminarea
Găsirea unor modalități sănătoase de abordare a discriminării este importantă, pentru sănătatea dumneavoastră fizică și mintală.
Concentrați-vă pe punctele forte. Concentrându-vă pe valorile dumneavoastră de bază, convingerile și punctele forte percepute vă pot motiva să reușiți să atenuați efectele negative ale discriminării. Depășirea greutăților vă poate face mai rezistenți și mai capabili să faceți față provocărilor viitoare.
Căutați sisteme de asistență. O problemă a discriminării este că oamenii pot internaliza convingerile negative ale altora, chiar și atunci când acestea sunt false. S-ar putea să începeți să credeți că nu sunteți destul de bun. Dar familia și prietenii vă pot aminti de valoarea dumneavoastră și vă pot ajuta să anulați acele credințe negative.
Familia și prietenii pot, de asemenea, ajuta la contracararea efectelor pe care le pot avea agresiunile și alte exemple de discriminare zilnică. Într-o lume care vă invalidează în mod regulat experiențele și sentimentele, membrii familiei dumneavoastră vă pot asigura că nu vă internalizați acele experiențe de discriminare.
Familia și prietenii pot fi, de asemenea, de ajutor dacă simțiți că ați fost victima unei discriminări. Adesea, oamenii nu raportează astfel de experiențe. Un motiv pentru această lipsă de raportare este că oamenii se îndoiesc deseori: de fapt, am fost discriminat sau sunt suprasensibil? Voi fi judecat negativ dacă voi merge mai departe cu această problemă?
Implicarea în grupuri de suport. Sprijinul nu trebuie să vină numai de la familia dumneavoastră sau din cercul de prieteni. Vă puteți implica alăturându-vă unor grupuri de suport și organizații care se ocupă cu astfel de probleme, fie la nivel local, fie online. Aceste grupuri și organizații vă pot ajuta să știți că există și alte persoane care au avut experiențe similare cu ale dumneavoastră, iar conectarea cu acești oameni vă poate ajuta să învățați cum să abordați situațiile similare și să răspundeți la experiențele de discriminare în moduri în care nu v-ați gândit.
Ajutați-vă să gândiți în mod clar. A fi ținta discriminării poate provoca o mulțime de emoții puternice, inclusiv furie, tristețe și jenă. Astfel de experiențe declanșează adesea un răspuns fiziologic; ele pot crește tensiunea arterială, frecvența cardiacă și temperatura corpului.
Încercați să ieșiți din această stare. Încetiniți respirația sau utilizați alte exerciții de relaxare pentru a vă calma răspunsul organismului la stres. Apoi, veți putea să vă gândiți mult mai clar la modul în care doriți să răspundeți acestei provocări.
Nu lăsați gândurile să pună stăpânire pe dumneavoastră. Când ați trecut printr-un episod de discriminare, poate fi foarte greu să scăpați de el. Oamenii adesea se blochează pe episoade de discriminare pentru că nu sunt siguri cum să se ocupe de aceste experiențe. S-ar putea să doriți să spuneți, să vorbiți sau să vă plângeți, dar nu sunteți sigur cum să faceți acest lucru sau vă este teamă de reacție. Deci, în loc să ajungeți să vă gândiți mereu la ceea ce ar fi trebuit să faceți încercați să veniți cu un plan pentru a stabili cum ați putea răspunde sau ce ați putea face diferit data viitoare. Odată ce ați stabilit cum să răspundeți, încercați să lăsați incidentul în spatele dumneavoastră și continuați-vă activitățile zilnice.
Căutați ajutor profesional. Discriminarea este dificil de rezolvat și este adesea asociată cu simptomele depresiei. Psihologii sunt experți în a ajuta oamenii să gestioneze simptomele stresului și depresiei și vă pot ajuta să găsiți modalități sănătoase de a face față.
Un articol elaborat în cadrul Campaniei pentru nediscriminare din cadrul proiectului ”Dezvoltare integrată în comunitatea marginalizată din Miercurea Sibiului”, Cod SMIS 115001.
”Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția Uniunii Europene sau a Guvernului României”