7 APRILIE – ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII

După cum a arătat pandemia COVID-19, unii oameni se pot bucura de o viață mai sănătoasă și de un acces mai bun la serviciile de sănătate decât alții, datorită condițiilor în care se nasc, cresc, trăiesc, muncesc și îmbătrânesc.
Peste tot în lume, sunt oameni care se zbat în sărăcie, au condiții de trai și educație proaste, mai puține oportunități de angajare, și suferă din cauza inegalității între sexe. Mulți oameni trăiesc într-un mediu nesigur, fără acces la apă și aer curat, în insecuritate alimentară și fără servicii de sănătate. Această stare de fapt duce la suferințe inutile, boli evitabile și moarte prematură și dăunează societăților și economiilor noastre. Dar, nedreptatea poate fi corectată.
COVID-19 a lovit cu greu toate țările, dar impactul său cel mai puternic a fost în comunitățile care erau deja vulnerabile, care sunt mai expuse la boală, au un acces dificil la servicii de îngrijire a sănătății de calitate și sunt mai susceptibile de a experimenta consecințele adverse ale măsurilor puse în aplicare pentru a combate pandemia.
Partenerii proiectului ”Dezvoltare integrată în comunitatea marginalizată din Miercurea Sibiului” fac eforturi susținute pentru a asigura, în măsura competențelor și resurselor, un acces cât mai facil și egal, pentru toți participanții, la serviciile de sănătate și cele socio-medicale furnizate prin proiect.
În cadrul proiectului sunt furnizate servicii medicale de specialitate în comunitate, respectiv 3 servicii - analize medicale de bază, consult medical de specialitate și medicina muncii pentru aproximativ 800 de persoane din grupul țintă. Fiecare membru al grupului țintă poate beneficia de minim unul dintre serviciile medicale disponibile in proiect. Serviciile medicale sunt subcontractate de solicitant către furnizori specializați de servicii medicale, care asigură aceste servicii în sistem ambulatoriu, prin echipe mobile de medici sau cabinete medicale mobile.
De asemenea, în cadrul proiectului, este furnizat un serviciu socio-medical, de kinetoterapie, pentru 100 de persoane din grupul țintă. Fiecare dintre aceștia poate beneficia, în medie, de 6 ședințe de kinetoterapie, conform planului de tratament stabilit în cadrul primei întâlniri cu specialistul. Acest serviciu este subcontract către un furnizor specializat de servicii de kinetoterapie și sunt furnizate în prezent la domiciliu persoanelor din grupul țintă, iar ulterior, după asigurarea dotării cu echipamente și obținerea autorizațiilor necesare funcționării, vor fi furnizate în spațiile special amenajate din Centrul Multifuncțional de Asistență Integrată din Miercurea Sibiului.
Un articol elaborat în cadrul Campaniei pentru nediscriminare din cadrul proiectului ”Dezvoltare integrată în comunitatea marginalizată din Miercurea Sibiului”, Cod SMIS 115001.
”Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția Uniunii Europene sau a Guvernului României”