28 APRILIE - ZIUA MONDIALĂ A SIGURANȚEI ȘI SĂNĂTĂȚII LA LOCUL DE MUNCĂ

04/28/2021
de catre Prunean Cristian

Anual, pe 28 aprilie se marchează Ziua Mondială a siguranței și sănătății la locul de muncă, motiv ce contribuie la inițierea campaniilor de promovare a siguranței și sănătății la locul de muncă, precum și a muncii decente.

Ziua Mondială a siguranței și sănătății în muncă în acest an se va focusa pe consolidarea și valorificarea fiecărui element al sistemelor naționale de siguranță și sănătate ocupațională pentru asigurarea rezistenței în răspunsul la crizele din prezent și din viitor.

Criza globală de la începutul anului 2020 a avut efecte profunde în toate sferele. Pandemia a atins aproape toate aspectele lumii muncii, de la riscul transmiterii virusului la locul de muncă, până la riscurile siguranței și sănătății ocupaționale, apărute ca urmare a măsurilor de atenuare a răspândirii virusului. În acest context, s-a trecut la noi forme de angajamente ocupaționale (ex: munca la distanță) care au deschis noi oportunități pentru angajați, dar care prezintă noi riscuri pentru siguranța și sănătatea ocupațională, inclusiv riscurile ergonomice, psihosociale și violență.

Criza cauzată de pandemia COVID-19 și numeroasele efecte asupra mediului de muncă au impus autoritățile, angajatorii și  angajații  să facă față unor provocări fără precedent și au demonstrat importanța și necesitatea consolidării sistemelor de siguranță și sănătate ocupațională, atât la nivel național, cât la nivel de întreprindere.

În acest context, Organizația  Internațională a Muncii și entitățile sistemelor naționale de siguranță și sănătate ocupațională vor deschide un dialog cu privire la importanța creării și creșterea investițiilor în sisteme reziliente în situații de criză.

 

 

Un articol elaborat în cadrul Campaniei pentru nediscriminare din cadrul proiectului ”Dezvoltare integrată în comunitatea marginalizată din Miercurea Sibiului”, Cod SMIS 115001.

”Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția Uniunii Europene sau a Guvernului României”