Banca de Timp


Ce este Banca de Timp

Banca de timp (engl. Time Banking) cunoscut ca și Schimb de Servicii sau Schimb de Timp este un sistem economic alternativ ce folosește ca monedă Timpul.
Banca de timp are scopul de a promova talentele și resursele pe care fiecare om le are de oferit, o muncă făcută cu drag și bucurie, dar și oferirea timpul pentru cauze nobile precum voluntariatul, pentru educația copiilor, pentru informare și instruire pe diverse teme a tineretului și o mai bună înțelegere a nevoilor comunității.

Cum functioneaza Banca de timp:

Oferi Timp o oră să ajuți pe cineva în comunitatea ta și câștigi o oră credit (Timp) ce se înregistrează în Banca de date a Timpului înființată de comunitatea ta. Acea oră câștigata o folosești să plătești pe cineva de la care ai nevoie de anumite servicii. Este o idee simpla pentru un sistem economic alternativ ce facilitează construirea unor comunități stabile, unite bazate pe reciprocitate, calități/talente, aprecierea muncii, rețele sociale, egalitate, respect. Schimbul de servicii favorizează conectarea oamenilor, comunităților, împlinirea nevoilor și accelerează dezvoltarea; toate în același timp. Banca de timp este o institutie virtuala in care se pot depune unitati de timp.
Persoanele interesate pot depune multiplu de 60 de minute, constand in servicii si obiecte. In cont se vor distribui astfel: 60 de minute sunt oferite la schimb cu alte minute de interes pentru depunator. In momentul depunerii specificati in ce constau minutele depuse de dumneavoastra, adica ceea ce va oferiti sa prestati ca serviciu, sau ce obiect depuneti, inca o data trebuie sa retineti ca depunerea este virtuala si se va materializa cand optiunile de schimb vor fi compatibile intre clienti. In acelasi timp trebuie sa va exprimati optiunea vis-a-vis de ceea ce doriti la schimb. Banca v-a intermedia pentru dumneavoastra acest schimb de servicii si obiecte.

Astăzi, 26 de țări au active Bănci pentru Timp. Există 108 Bănci Timp active în Marea Britanie și 53 recunoscute oficial în Statele Unite ale Americii.


Denumire Serviciu

Moneda

Cantitate

Cost unitar


Serviciu Solicitat la schimb

Ofer Serviciu Solicitat la schimb

Servicii ingrijire copii

Minute

8

60 minute

Solicita Serviciu

Meditatii engleza

DA / NU

Servicii asistenta batrani la domiciliu

Minute

8

60 minute

Solicita Serviciu

---

---

Meditatii engleza

Minute

10

60 minute

Solicita Serviciu

---

---